Наставник у огледалу психолога - Stanković Đorđević, Mirjana M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2015)
Осврт на књигу: Снежана Стојиљковић, Психолошке карактеристике наставника, Филозофски факултет у Нишу, Ниш, 2014, 340 стр.У раду је представљена монографија проф. др Снежане Стојиљковић Психолошке карактеристике наставника, којом ауторка, пратећи нит својих научних интересовања, даје исцрпну слику карактеристика и компетенција просветних радника. Почев од улоге наставника као носиоца образовно-васпитне делатности и психосоцијалног портрета будућих наставника, преко анализе васпитне улоге наставника, до психолошких карактеристика и разматрања професионалног стреса наставника. Посебну вредност овог дела чине прикази истраживања, од којих је већину спровела сама ауторка са својим сарадницима. Стојиљковић заступа став да наставници представљају прилично хомогену популацију, која има одлике припадника помагачких професија и указује на значај испитивања димензија личности важних за наставнички позив, како за  професионалну оријентацију тако и за остваривање развојних потенцијала наставника. Ауторка ову монографију закључује темом везаном за спремност наставника за професионални развој. Значај монографије видимо у  актуелности теме коју разматра. Она представља у исто време и полемику и позив на преиспитивање устаљених стереотипа о улози и месту просветних радника, чиме ауторка улази у дијалог са потенцијалним читаоцима и подстиче на лично преиспитивање  и промишљање сопствене васпитно-образовне праксе и места у друштву.