Европски идентитет - још ће много воде протећи - Šuvaković, Uroš V. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2015)
У раду се бавимо питањем постојања тзв. „евроидентитета“, као и могућностима његовог конституисања. Расправља се о могућности настанка овакве врсте идентитетета као наднационалног, о идеји плуралног идентитетита, о различитим смисловима који се придају појму Европа као идетитарном обележју, те о идеји да би можда концепт„уставног патриотизма“ могао да буде платформа конституисања европског идентитета. На основу анализиране аргументације, стиже се до закључка да на данашњем ступњу развоја ЕУ не постоје претпоставке за настанак европског идентитета, чак да су оне у 2015. години знатно мање него десетак година раније.
Keywords: constitutional patriotism||; ||уставни патриотизам; supranational identity||; ||наднационални идентитет; European Union||; ||Европска унија; European identity||; ||евроидентитет