Узроци неуспеха хибридног учењa на Филозофском факултету у Косовској Митровици: Студија случаја - Janković, Anita V (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2015)
Овај рад је кроз преглед литературе представио битне факторе и најчешће препреке успешној примени хибридног учења у високом образовању. Три главне категорије фактора успеха су: а) стратегија која регулише примену хибридног учења; б) систем административне, педагошке и техничке подршке; в) вредновање и осигурање квалитета наставе и дисеминација добијених резултата. С друге стране, најчешће препреке у остваривању технолошке иновације у високом образовању су: повећани обим рада наставника, неодговарајућа техничка инфраструктура, смањена мотивација студената, непостојање административне подршке од стране управе, и сл. Добијена листа фактора послужила је за мерење услова у којима је хибридно учење реализовано на Филозофском факултету у Косовској Митровици.Систематска примена концепта хибридног учења на Филозофском факултету у Косовској Митровици почела је у октобру 2013. године у оквиру пројекта Темпус БЛАТТ. Реализација је обављена током две узастопне школске године на предмету Савремени енглески језик 1 који похађају студенти прве године на Катедри за енглески језик и књижевност. План и програм овог предмета представља мешавину наставних метода и стилова учења у строго контролисаној средини где се избор електронских алата за учење надовезује на традиционалне наставне методе.Аутор је затим представио резултате процеса евалуације која је имала за циљ да установи квалитет хибридних курсева, степен задовољства студената новом организацијом наставе и ставове наставника и њихова искуства у примени овог приступа. Коначно, рад препоручује истраживање које ће имати за циљ да мапира ставове, мотивацију и очекивања наставног особља у вези са употребом дигиталне технологије у настави.
Keywords: evaluation||; ||вредновање; transformation||; ||трансформација; barriers||; ||препреке; success factors||; ||фактори успеха; sustainability||; ||одрживост; institutional adoption||; ||институционална подршка; blended learning||; ||хибридно учење