Замор на раду – професионална болест 21. века: превенција и последице - Kostić, Marina R. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2015)
Психофизичке могућности човека за рад, у савременим системима данашњице нису једини фактор од кога зависи његов учинак и остварење очекиваних резултата на радном месту. Контекст је много шири: од услова у којима се одвија његова радна активност, физичких и климатских фактора, социјалног окружења и подршке, до психофизичког статуса радника, његове опште радне ефикасности и ризика од професионалних обољења. С обзиром да су механизми и узроци настајања замора одавно предмет проучавања и интересовања психофизиологије рада, у овом раду указује се на значај правовременог препознавања  симптома замора као реверзибилне физиолошке појаве, чије се манифестације на пољу психолошког и професионалног, ако се не препозна на време, могу одразити на  комплетан учинак, радну ефикасност и резултате рада појединца, и довести до неприлагођеног понашања, психичких тегоба или телесне болести.  У склопу приказаних разматрања, посебан акценат стављен је на факторе у области садржаја рада, организације рада или радне средине, њихов ефекат на радну способност и њен дисбаланс, на потребе, могућности и захтеве које радно место пред појединца поставља.
Keywords: personnel management||; ||организација рада; professional illnesses||; ||професионалне болести; work efficiency||; ||радна ефикасност; fatigue||; ||замор