Психолошко саветовалиште за студенте – потреба, жеља, неминовност - Ranđelović, Dušan J.; Mitrović, Milica Z.; Todorović, Dušan Lj. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2015)
Period studiranja je vreme aktualizacije kapaciteta pojedinca u skoro svim aspektima života. Studenti se suočavaju sa promenama povezanim sa razvojnim periodom kroz koji prolaze, na koje se nadovezuju novi adaptivni zahtevi tokom profesionalnog osposobljavanja. Povišenje stope psiholoških problema upućuju na neophodnost postojanja studentskih službi za pružanje psihološke pomoći. Rezultati istraživanja ukazuju na pozitivne efekte savetovanja i na značaj univerzitetskih savetovališta za studentsku populaciju, uticaj na njihov akademski uspeh, subjektivno blagostanje i ostanak na fakultetu. Pilot projekat "Psihološko savetovalište za studente" na Univerzitetu u Nišu je jedan od najvećih i najtrajnijih projekata ove vrste na univerzitetima u regionu. Usluge savetovališta su potpuno besplatne, a realizuju se preko tri sektora: Savetovanje, Edukacije i Istraživački sektor. Izveštaji o radu Savetovališta pokazuju da su studenti zadovoljni uslugama savetovališta, da postoji potreba za takvom vrstom psiholoških usluga kao i veliko interesovanje studenata za pohađanje seminara i tribina na kojima bi se razmatrali različiti aspekti mentalnog zdravlja. Shodno tome, institucionalizovanje pomenutog projekta, uz eventualno širenje mreže psiholoških savetovališta ovakvog tipa na regionalnom nivou dalo bi šire efekte i doprinelo sveobuhvatnijem radu na zaštiti i unapređivanju mentalnog zdravlja studenata u Srbiji, ali i u zemljama okruženja.
Keywords: prevention||; ||превенција; psychological counseling center||; ||психолошки саветодавни центар; students||; ||студенти