Тежње омладине ка интегрисању старе Србије у европски друштвени и културни утицајни круг пред Балканске ратове - Stanojević, Saša D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2015)
Рад се бави ангажовањем српске омладине у друштвеним променама смештеним у контекст критичних историјских догађаја који се односе на време пред ослобођење простора Старе Србије у Балканским ратовима. На основу извесних сведочанстава савременика и одабране историографске литературе анализиране су активности омладине с краја XIX и нарочито с почетка XX века, које указују на њен изразит и специфичан допринос културној еманципацији. Карактеристика новог времена је, уз национално-ослободилачку идеју, била и све већа отвореност према модерном европском друштву. Тако се, уз примарне политичке циљеве у којима се ангажована српска омладина природно нашла у истој равни са настојањима српске владе, важан задатак односио и на преусмерење наведене области из учмалости архаичне турске империје ка савременом европском друштвеном и културном кругу утицаја. Крајње пожртвована омладина, руковођена најискренијим убеђењима, била је елемент који је кроз различите активности испуњењу ове националне мисије дала нарочити импулс.
Keywords: integration||; ||интеграција; Europe||; ||Европа; Balkan Wars||; ||балкански ратови; Old Serbia||; ||Стара Србија; social changes||; ||друштвене промене; youth||; ||омладина