Пасионирани патриотизам и/или (ЕУ)ропство - Manić, Mihajlo P. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2015)
Проф. др Анђелковић, кроз научну анализу својих запажања, стручним освртом и научном компетентношћу показује искрену забринутост за судбину народа, у жељи да искусним указивањем на „принципе наде” покрене проналажење пута којим се Србија може извући из егзистенцијалне кризе. По њему несагласност даје смисао постојању а живот је смислен тек онда када постоји оно што човека одређује, а то је његова слобода. У тешким временима кроз које Србија пролази, на растреситом тлу политичког вулкана, за народе је најопасније идеолошко испирање памети. Без разумевања историјског контекста у којем се Србија налази, није могуће разумети дубину кризе која улази у све друштвене поре. Аутор подсећа на историјске околности под којима је Србија увучена у рат и под удар актуелних тоталитарних идеологија као што су фашизам, националсоцијализам, интернационалсоцијализам, и тоталитарни капитализам у облику „демократског фашизма”. То је разлог, како истиче проф. др Анђелковић, због чега је очигледно да смо лоши ђаци историје, а при том нам све чешће приписују актуелну етикету „злих момака”.
Keywords: internation relations||; ||међународни односи; society||; ||друштво; European Union||; ||Европска унија; globalization||; ||глобализација; Serbia||; ||Србија