Сива економија, криза и транзиција у Србији - Novaković, Nada G. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2015)
Предмет рада је истраживање односа сиве економије, транзиције и кризе у данашњем српском друштву. Социолошки приступ овим појавама настоји да  анализира и објасни које су основне карактеристике сиве економије у Србији пре и током глобалне економске кризе. Полази се од става да је друштвена криза пре свега криза транзиције, а да је глобална криза свему дала нове димензије. Главна теза гласи: узроци сиве економије су, пре свега, на домаћем терену. Они су последица прихваћеног и реализованог модела неолибералне транзиције, концепта приватизације и стварања друштва капиталистичке периферије. То се настоји доказати коришћењем резултата истраживања о сивој економији и друштвеној структури и података званичне статистике. У првом делу рада наводе се најважнији системски узроци њеног настанка у друштву у транзицији. У другом делу се указује на  губитнике и добитнике сиве економије у Србији. Најзад, закључује се да преовлађују негативне над позитивним последицама сиве економије.
Keywords: transition||; ||транзиција; poverty||; ||сиромаштво; unemployment||; ||незапосленост; crisis||; ||криза; shadow economy||; ||сива економија