Медији и глобално доба - у служби демократије или профита - Manić, Mihajlo P. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2015)
Живимо у време униформних стилова и форми живота, глобалне културе и погледа на свет. Захватила нас је бујуца глобализма која нужно поларизује и хијерархизује свет, у којем паралелно теку два процеса: на једној страни глобализација моћи и престижа; а на другој сиромаштва и бесперспективности. Неолиберализам у свим сферама живота, од економије до културе, разумеван као американизација света, жели да се представи као друго име за слободу и демократију. У тој општој глобализацији, чији смо непосредни сведоци, профит прождире све око себе, сиромаштво се увећава, солидарност и једнакост нестају, технолошки напредак и индустријализација живота и културе потискују радну снагу, број незапослених фрапантно расте, јединка се срозава, деѕавуишу се моралне вредности. На делу је тоталитаризам и производња покорности, повлачење интелектуалне критичке свести и увођење експерата који постају најбољи тумачи газдиних хтења и намера ,,духовна милиција власти” (Жилијен Бенда). У таквим околностима намеће се питање: шта се дешава са медијима? Да ли је њихов улога да информишу грађане да би они могли да квалитетно одлучују (дају свој допринос развоју демократије), или их дезинформишу и збуњују, развлаче њихову пажњу ,,сеју маглу“ и онда посредују између њих и манипулатора који им, посредством медија, дају понуду коју неће моћи да одбију и тако се стављају у служби профита?