Модернизација друштва и права, као услов и последица кодификације - Aksić, Sava N. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2015)
Право, може, не само да прати промене у друштву, и отвара могућност даљим промена, него да буде и један од главних друштвених механизама, којим ће се остваривати напредак друштва, у ком случају би се такво право могло сматрати прогресивним и напредним. Циљ модернизације права, поред тога што треба да уведе нове правне институте, треба да буде и стварање таквог право чија је структура једноставна, композиција норми јасна и појмови недвосмислени, а њихов смисао у нормама такав да не остављају простора за дилеме, и у којем се и лаици лако могу лако снаћи, као и да примена таквога права није отежана замршеностима и апстракцијама разних типова. Поред тога, норме оваквога права треба да одражавају дух времена и тренутка, политичког, економског, ширег социолошког и сваког другог. Када се прилике у друштву стабилизују, могуће је извести кодификацију, као процес којим се од више сродних правних грана ствара један законски текст. Кодификација означава нормативно довођење у склад и техничко – редакцијско сређивање законских прописа из више сродних грана права. Кодификација је последица коју друштвено – политичка стабилности има на правни поредак, тј. кодификација је правна верификација етаблираног друштвеног баланса. Кодификацијом се право уздиже на један виши појмовни и технички ниво, и њоме се често уводе нови институти и појмови, док истовремено, кодификовани законски текст представља основу за даље усавршавање и развој права, а тиме и друштва у целини.
Keywords: grammar||; ||граматичка усклађеност; technical||; ||техничка усклађеност; norm||; ||норме; Codification||; ||кодификација; law||; ||право; acculturation||; ||модернизација