Марко Антун де Доминис (Господентић) - римокатолички теолог, научник и екумениста - Fajfrić, Boris Ž. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2015)
Марко Антун Де Доминис (Господентић) је био сплитски надбискуп, који је био цењен као велики теолог и научник. Проповeдао је Христово еванђеље, а не новотарије папе и његових сарадника. Није се плашио да јавно критикује Рим и његова дела, због чега је био приморан да напусти своју земљу и привремено се настани у Енглеској. Јавно је заговарао јединство свих цркава, без обзира на њихове разлике, а Римској цркви приписивао главну кривицу за раскол. Због тога га је инквизиција прогласила за јеретиком и постхумно га осудила.
Keywords: church||; ||црква; England||; ||Енглеска; pope||; ||папа; Inquisition||; ||инквизиција; Split||; ||Сплит; Rome||; ||Рим; Gospodentić||; ||Господентић; Marco Antonio de Dominis||; ||Марко Антун де Доминис