Универзализација и виртуализација тржишне, финансијске и реалне економије и концепт глобалног одрживог развоја - Marković, Danilo Ž. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2015)
Развој знања никад се није одвијао брже него у XXI веку, што је такође довело до знатних промена у самом људском друштву, до трансформације цивилизације развојем информатизације и виртуализације. Та два процеса, уско повезана и међузависна, довела су до тога да се са̑мо људско друштво све више сматра информатичким и виртуалним друштвом. Аутор указује на природу развоја тог типа друштва, и, потом, на његове основне карактеристике. То је друштво чија се основна социјално-економска матрица заснива на неолибералном капитализму, док је његова когнитивна матрица постмодерна. Из таквих његових особина проистиче истакнута склоност ка ефикасности и максимизацији профита, одлучујућег елемента у свим видовима друштвеног организовања, док Истина, Доброта, Лепота и Правда постају небитне, што је разумљиво за такво друштво само по себи.
Keywords: neoliberal capitalism||; ||неолиберални капитализам; virtualization||; ||виртуализација; development||; ||развој; progress||; ||напредак