Однос поезије и прозе у старој српској књижевности - Kostić Tmušić, Aleksandra S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2015)
У раду се указује на то какав је однос поезије и прозе у савременом схватању овог проблема, са једне стране, а са друге, како се на овај однос гледа у српском књижевном стваралаштву средњег века. Литература која је настала у савременом, модерном добу, прави јасну разлику односа поезије и прозе, док је у изучавању старе српске књижевности то велики проблем, пре свега, из разлога што у старој српској литератури постоји тенденција брисања граница између прозног и поетског облика говора, па се прозом понекад назива и ритмичка песма. Само се условно неки жанрови могу сврстати у прозне, други у песничке, док једна велика група остаје мешовита, јер се по неким својим одликама може сматрати прозом, а по неким се мора убројати у песништво. Циљ рада је да се приближи схватање старе српске књижевности кроз поимања старог српског писца и песника, по законитостима средњовековне поетике и естетике, а очима савременог изучаваоца књижевности.
Keywords: sound||; ||звук; melody||; ||мелодија; rhythm||; ||ритам; medieval literature||; ||средњовековна књижевности; prose||; ||проза; poetry||; ||поезија