Образовање и васпитање у делима Вићентија Ракића - Parlić Božović, Jasna Lj. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2015)
Покрет за „нову школу и савремено васпитање“, чији је представник Вићетије Ракић, обухватао је све културне земље између два светска рата, јавио се и код нас. У то време су се осећали недостаци и слабо васпитно дејство наше дотадашње школе све више, а потреба њене савремене реформе у савременом педагошком духу истицала се и наметала све  јаче. Све више се, дакле, наметала потреба да се наша школа прилагоди захтевима новог времена и тадашњим васпитним и образовним потребама наше народне заједнице, како би и наша нова школа могла што успешније да проводи савремено васпитање народног подмлатка и да што јаче дејствује у правцу потпуног и јединственог духовног формирања наше,тада, нове народне заједнице. Овај ће рад бити покушај представљања једног од представника ове педагошке оријентације, Вићентија Ракића кроз анализу појмова васпитање и образовање у његовим делима.
Keywords: Vićentije Rakić||; ||Вићентије Ракић; new school||; ||нова школа; education||; ||образовање; васпитање; modern education||; ||савремено васпитање