Биљешке о путној станици и насељу Vindenis на комуникацији Naisus–Lisus (Један примјер из прве половине IV вијека) - Samardžić, Gligor M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2015)
У раду се презентују подаци о проблемима убикације путне станице Vindenis на комуникацији Naisus (Ниш) – Lisus (Љеш), условљени различитим мишљењима истраживача. На поменутој траси пута, код села Главника (локалитет Пољанице), откривена је већа репрезентативна грађевина. Ријеч је о вили у којој су нађене просторије загријаване топлим ваздухом и луксузна одаја са подним мозаиком и представом Орфеја. На основу покретног археолошког материјала (новац Константина I и Констанција II), вријеме њеног подизања смјешта се у прву полoвину IV вијека.
Keywords: Podujevo||; ||Подујево; Poljanice||; ||Пољанице; Glavnik||; ||Главник; frescoes||; ||фреске; mosaics||; ||мозаици; route Naisus-Lisus||; ||комуникација Naisus–Lisus; road station Vindenis||; ||путна станица Vindenis