Србија 1914, Пољска 1939... Једно поређење - Ščepanjski, Vojćeh S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2015)
Околности и под којима су Србија, 1914. године, и Пољска, 1939, нашле у вртлогу светских ратова, као и историја херојског отпора обеју држава против надмоћних нападача, заслужују да не буду заборављени и значајна су поука новим генерацијама Европљана. Годишњице избијање оба светска рата представљају прилику за такав вид подсећања. У овом тексту, аутор пореди српска искуства из Првог светског рата са пољском судбином у рату који је избио четврт века касније.
Keywords: war martyrdom||; ||ратно жртвовање; resistance||; ||отпор; Germany||; ||Немачка; Austro-Hungarian Monarchy||; ||Аустроугарска; Poland||; ||Пољска; Serbia||; ||Србија; Polish war in 1939||; ||Пољски рат 1939; Austro-Hungary and Serbia conflict in 1914||; ||аустроугарско-српски рат 1914; Second World War||; ||Други светски рат; First World War||; ||Први светски рат