Осећај породичне кохерентности и афективна везаност (породична и партнерска) адолесцената - Minić, Jelena Lj. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2015)
Циљ истраживања је био испитати повезаност осећаја породичне кохерентности код адолесцената (Н= 360) сa димензијама породичне и моделима партнерске афективне везаности. Рад је имао задатак да утврди разлике у интензитету осећаја породичне кохерентности у односу на обрасце афективне везаности, као и разлике у димензијама и моделима афективне везаности у односу на пол, узраст и место боравка адолесцената. Резултати истраживања су показали да постоји повезаност осећаја породичне кохерентности (у целини и по компонентама) са: димензијама породичне афективне везаности (избегавањем и анксиозношћу) и моделима партнерске афективне везаности (моделом себе и моделом других). Такође су утврђене и разлике у интензитету осећаја породичне кохерентности у односу на обрасце породичне афективне везаности, као и одређене разлике у димензијама и моделима у односу на пол, узраст и место боравка адолесцената.
Keywords: adolescents||; ||адолесценти; partner affective attachment||; ||партнерска афективна везаност; family affective attachment||; ||породична афективна везаност; family sense of coherence||; ||осећај породичне кохерентности