Модерне психоаналитичке теорије и савремена експериментална проза - Lončar Vujnović, Mirjana N. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2014)
Циљ овог истраживања, а овај рад је један његов део, јесте да објаснимо феномен тока свести, са свим његовим елементима, замислима и експлицитним књижевним поступцима експерименталних прозних писаца, укључујући прожимање више различитих аспеката (психоаналитичког, књижевно-теоријског, филозофског, лингвистичког и књижевно-уметничког) у књижевном тексту писаном техником тока свести. Тумачењем различитих аспеката неких теорија савременог романа, примећујемо незаобилазну компоненту која повезује значајне одреднице савременог романа, а то је, најједноставније речено, човекова психа и аналитички покушаји дефинисањa онога што се у свести догађа. Овај приказ представља одабир само неких: однос субјективног и објективног, нарације, времена, простора, тачке гледања, заправо технике тока свести, као најкомплекснијег и најиновативнијег експеримента прожетог мистицизмом у теоријским приказима и уметничким остварењима Успенског, Женета, Џојса, В. Вулф, Фостера и неких других у корелацији са неким модерним психоаналитичким теоријама.
Keywords: psychoanalysis||; ||психоанализа; literary theory||; ||књижевна теорија; Unconsciousness||; ||подсвесно; consciousness||; ||свесно; phenomenon||; ||феномен; stream of consciousness technique||; ||техника тока свести