Упитник социјалне вероватноће и потенцијалних последица – провера поузданости и валидности на српској популацији - Ranđelović, Kristina M.; Ranđelovic, Dušan J. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2014)
У когнитивним моделима психопатологије пристрасност расуђивања игра важну улогу. Циљ овог рада је био провера метријских карактеристика упитника који је намењен процени овог конструкта. Упитник је адаптиран за српско говорно подручје са енглеског језика. На узорку 166 испитаника, старости од 19 до 29 година (АС = 21,73; СД = 1,43) примењени су следећи инструменти: Упитник социјалне вероватноће и потенцијалних последица; Упитник за процену осетљивости на поткрепљење; Скала анксиозности као црте, која је део Инвентара анксиозности као црте и стања и Скала страха од негативне евалуације – краћа форма. Резултати показују да је у питању високо поуздан инструмент за процену пристрасности расуживања, и да се његове ставке могу сматрати репрезентативним и хомогеним. У циљу процене латентне структуре упитника спроведена је експлоративна факторска анализа (метода главних компоненти), а резултати су сугерисали да се ради о упитнику са две једнодимензионалне субскале. У прилог конструкт валидности иду и резултати корелационе анализе, који говоре о значајним релацијама обе компоненте пристрасности расуђивања са особинама личности, анксиозношћу и страхом од негативне евалуације, и то у очекиваном смеру. Сходно томе, српска верзија упитника може се препоручити за мерење пристрасности расуђивања.
Keywords: Social Anxiety||; ||социјална анксиозност; Questionnaire of social probability and potential consequences||; ||Упитник социјалне вероватноће и потенцијалних последицва; metric characteristics||; ||метријске карактеристике