Методолошки институционализам у контексту еволуције економске науке - Gligorijević, Nemanja J; Pavlović, Miloš LJ; Vujović, Tanja M (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2014)
Као тековина модерне цивилизације и као последица владајућег тренда савремене науке, постојећи методолошки концепти анализе научног прогреса показују се непотпуним и неадекватним. Институционализацијом у самој науци долази до редефинисања хијерархије и хетерархије у организацији научно-истраживачког рада, што подизањем нивоа сазнајног дејства са нивоа појединца на ниво колектива, доводи до успостављања нових односа између појединца и научно-идеолошких институција. Противуречја између сазнајних и статусних интереса сваког од агената (оперативаца научно-идеолошких институција), морају се одразити и на сам научни рад а тиме и на свеукупан тренд прогреса у науци. Рационалност агента јесте функција компилације утицаја сазнајних и институционалних интереса.
Keywords: interests||; ||интереси; contradictions||; ||противуречности; scientific and ideological institutions||; ||научноидеолошке институције; institutionalization||; ||институционализација; trend of modern science||; ||тренд савремене науке