О привредним приликама у долини Требишњице у античко доба - Samardžić, Gligor M (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2014)
У раду се презентују подаци о привредним приликама у долини Требишњице и њеном ближем окружењу у античко доба. Писана изворна грађа и археолошки налази указују на основне гране привређивања у вријеме римске власти. Нађен је значајан број материјалних остатака који свједоче о привредним занимањима ондашњег становништа. Ова свједочанства имају изузетну историјску вриједност, јер поближе указују на привредне прилике на подручју источне Херцеговине у античко доба. Кључне ријечи: земљорадња, сточарство, виноградарство, занати, долина Требишњице, источна Херцеговина