Уметничко стваралаштво као (не)остварени домет националног израза Срба уочи почетка Првог светског рата - Marković, Saša M.; Antolović, Mihael T. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2014)
Намера нам је да у раду представимо догађај који је, услед  последичне актуелности, остао у сенци атентата у Сарајеву на Видовдан 1914. године. Наиме, почетком јуна 1914. године у Сомбору у новој згради Српског певачког друштва је организована тродневна смотра српских хорова. За остварење овог јединственог културно-уметничког подвига побринуло се преко хиљаду учесника који су дошли из бројних урбаних средишта Срба како у Аустро-Угарској монархији тако и у Краљевини Србији. Била је ово својеврсна представа снажне утемељености националне идеје на културним и уметничким вредностима. Мотив за организацију сусрета хорова налазио се у потреби очувања идентитета кроз израз заједништва српског народа у препознатим уметничким дометима хорског певања. У оновременој атмосфери доминације политичког израза националне идеје, овај догађај иако стваралачки изазован до одустајања, организационо захтеван и злурадима неизводљив, оставио је печат чији запис безразложно бледи у времену а испуштен је у историјском памћењу и недовољно истражен у историографском контексту. Део српске интелигенције сматрао је да упоредо са војно-политичком експресијом националне идеје, њена афирмација мора подједнако да буде заступљена и у уметничком стваралаштву. На тај начин лик националног посвећеног револуционара могао је буде оплемењен најширим аутентичним културним подвигом који је његовом импулсивном карактеру понудио одговоран и уравнотежен патриотизам и родољубље. Испољен Аустро-Угарски имепријализам, упркос намере да се званично заташка, наметнуо је концепт одлучне борбе и непоколебљивог српског борца. Војно-политичка победа остварена током рата 1914-1918. била је значајна. Њене  жртве су обавезале кораке у будућности, а вредности су, након конфликта, требале да постану угаони темељи нове државе и уједно највећа препрека политиканству и злоупотребама.
Keywords: nation||; ||нација; identity||; ||идентитет; culture||; ||култура; Balkan wars||; ||Балкански ратови; Serbs||; ||Срби