Оклахома – Аушвиц ("Америка", први Кафкин роман) - Kostić, Dragomir J. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2014)
Први роман Франца Кафке, знатно се разликује од друга два далеко познатија романа. У њему преовладава авантуристички дух. Ипак поједине секвенце дешавања младом и несрећном јунаку романа Карлу Росману као и цело последње поглавље (,,Оклахомско позориште”) наговештавају великог писца, писца нових тема у светској књижевности, укратко, писца романа Замак и Процес.
Keywords: precognition||; ||прекогниција; alienation||; ||отуђење; misunderstanding||; ||неразумевање; adventurism||; ||авантуризам; Franz Kafka||; ||Франц Кафка