Карикатура - забава, уметност и научни допринос - Todić Jakšić, Tijana R.; Jevremović, Jelena D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2014)
Циљ овог рада је, пре свега, да се укаже на различита схватања појма карикатура. Затим, да се прикаже улога и значај карикатуре у време њеног постанка и данас. Да се одговори на питања у вези са научним закључцима до којих се дошло коришћењем карикатура као стимулуса. Рад је писан сa намером да објасни које су то особине уметничке форме које има карикатура, а за које је ускраћена. Такође, направљен је осврт и на тренутке настајања и борбе за опстанак сатиричне штапме код Срба.
Keywords: art||; ||уметност; science||; ||наука; caricaturist||; ||карикатуриста; caricature||; ||карикатура