Трансферни ефекти обуке о преламању светлости на гађање циља у води - Nešić, Blagoje V. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2014)
Рад је експриментално истраживање ефеката инструкције ученика у принципима о преламању светлости на успех у гађању циља у води. Циљ експеримента био је проверити истинитост закључака до којих је дошао Џад 1908. године, зато што се његов експеримент сматра круцијалним у педагошкој психологији - представља основу теорије генерализације трансфера. У истраживању су биле две групе: експериментална и контролна. У експерименту су контролисане варијабле: гађање мете у ваздуху, знање о преламању светлости, узраст, пол и број испитаника. Потом је експериментална група добила обуку у принципима о преламању светлости, док контролна није. Затим, обављена су гађања циља у води и то најпре на првој дубини (50 цм) потом, на другој дубини воде (20 цм). Узорак је укључио по два одељења ученика осмог разреда из ОШ у Печењевцу (експериментална) и Разгојни (контролна). Истраживање је изведено почетком школске 1975/76. године. У обради су коришћене грешке у гађању мете. Од статистичких тестова коришћен је Т-тест. Анализе су показале: 1) успех експерименталне групе у гађању мете на првој дубини воде значајно је бољи од успеха контролне групе (df = 51, Dт = 2,2067, p < 0,05 ). 2) на промењеној дубини воде експериментална група постигла je значајно бољи успех од контролне групе (df = 51, Dт = 2,6694, p < 0,01). 3) напредовање контролне групе (разлика између просечног успеха у гађању циља на првој и промењеној дубини воде) у гађању циља у води је статистички значајнo (df = 51, Dт = 6,9436, p < 0,01). 4) напредовање експерименталне групе (разлика између просечног успеха у гађању циља на првој и промењеној дубини воде) у гађању циља у води је статистички значајнo (df = 51, Dт = 11,502, p < 0,01). 5) када се упореде напредовања група или разлике разлика показало се да је експериментална група значајно боља од контролне групе (df = 51, Dт = 3,282, p < 0,01). Овај експеримент иако се у методолошком смислу разликује од Џадовог експеримента , у основи потврђује његове закључке.
Keywords: targeting||; ||гађање циља; refraction of light||; ||преламање светлости; training||; ||тренинг; parallel groups||; ||паралелне групе; transfer||; ||трансфер