Теорија емергенције и проблем силазног каузалитета - Bratina, Sibin B. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2026)
Аутор се бави разматрањем теорије емергенције и последицама прихватања овакве теорије. Ова теорија посматра свет као слојевито уређен, са целинама које се показују као више од збира својих делова. Аутори који су се бавили њоме сами су ситуирали ову расправу спрам физикализма, те стога пратимо онтолошке последице овакве теорије спрам система материјалистичке метафизике, огледане у физикализму. Поставља се питање онтолошког статуса нових својстава која се појављују изнад физикалистичких целина одређене структуре. Покушај уређивања овог односа представља релација супервенијенције. Све то нас води проблему силазне каузалности, који ћемо разматрати у раду. Покушаћемо наћи теоријски простор за решавање оваквог типа проблема.
Keywords: емергенција; физикализам; каузалитет; онтологија; структура