Антропоними у микротопонимима алексиначке околине - Stefanović, Dušan R. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2026)
Предмет истраживања у овом раду су антропоними (мушка и женска лична имена, мушки и женски хипокористици, мушки лични надимци, фамилијарни надимци, презимена, етници и етноними) који учествују у образовању микротопонима у алексиначкој околини. Највећа пажња посвећена је структурној анализи, с тим да је дат коментар и о семантици појединих антропонимских категорија, у случајевима у којима смо то сматрали пригодним. Анализирана грађа показује широку заступљеност антропонима у микротопонимији, те, сходно томе, овај рад представља и логичан наставак наших досадашњих ономастичких истраживања алексиначке околине.
Keywords: антропонимија; микротопонимија; ономастика; Алексиначко Поморавље