Прилике на Универзитету у Приштини 1975–1981. на основу писања листа „Нови свет” - Miketić, Uroš D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2026)
Приштински студентски лист на српском језику Нови свет садржајан је извор за реконструкцију прилика на Универзитету у Приштини 1975–1981. изузев проблематике међунационалних односа које минимално и у складу са званичном државном политиком третира. Аутори, углавном студенти самог универзитета, према осталим питањима исказују критичност, али се и афирмативно односе према аспектима где су постигнути одређени резултати. Слика универзитета у овом раду махом је из студентске визуре. Ондашња литература и штампа углавном су пак у први план истицалe позитивне стране, занемарујући, ипак, низ проблема са којима се универзитет носио и у којима се оцртава одраз негативних друштвено-политичких и економских кретања у покрајини. О томе је било речи тек након албанских демонстрација на САП Косову 1981.
Keywords: Нови свет; Универзитет у Приштини; САП Косово; Косово; студенти; универзитетска реформа