Борба против куге у Кнежевини Србији 1836–1838 - Milojević, Vesna O. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2026)
Рад приказује здравствене прилике током епидемије куге која се појавила у Османском царству 1836. године, а која је наредне, 1837. године, преко Алексиначког карантина продрла у Кнежевину Србију, чиме су биле угрожене и границе Аустријског царства и остатка Европе. Из карантина се куга најпре проширила у Јагодину и околна села, а затим и у ваљевски округ, као и у села Брежђе и Осеченицу. Кнез Милош је током епидемије показао велику спретност у координацији читавог државночиновничког апарата ради примене прописаних санитарних мера против куге, које су на терену у зараженим подручјима одговорно и успешно спровођене уз помоћ локалних власти. Кнежевина Србија успела је да низом мера и карантина успостави санитарни кордон, а применом строгих санитарних мера локализовано је и спречено даље ширење епидемије куге, од које је укупно преминуло 230 становника.
Keywords: Кнежевина Србија; кнез Милош; епидемија куге; карантини; санитарни кордон