Утицај културних образаца на породичне односе у српским заједницама на Косову и Метохији - Petrović, Marina D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2026)
Породица, као основна друштвена ћелија, представља кључно место преношења културних образаца и вредносних система. Овај процес је у српским заједницама на Косову и Метохији обликован специфичним историјским, политичким и безбедносним околностима које условљавају стабилност и начин функционисања породичних односа. Рад се бави анализом утицаја традиционалних културних образаца на обликовање брачних, родитељских и наследноправних односа, са посебним освртом на колизију између обичајног права и савременог законодавства. Истраживање је усмерено на утврђивање начина на који традиционалне норме, засноване на патријархалном моделу, утичу на позицију појединих чланова породице, расподелу улога и механизме решавања конфликата.
Keywords: културни обрасци; породични односи; Косово и Метохија; обичајно право; друштвене промене; социологија права