Учење у раду деце на пројектима – изазови и дилеме васпитача - Stanisavljević Petrović, Zorica Č; Manić, Iva N.; Marković, Marija R. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2026)
Циљ овог истраживања био је да се испита мишљење васпитача о примени пројектног приступа у предшколском васпитању и образовању, са посебним фокусом на изазове, дилеме и потребе за стручном подршком. Комбиновањем квалитативних и квантитативних метода, добијени су подаци који указују да васпитачи најчешће имају повремене дилеме током планирања и реализације пројеката, нарочито у вези са избором теме, заинтересованошћу деце, доступним ресурсима и вођењем документације. Већина испитаника сматра да постоји потреба за додатном подршком, посебно у областима материјалне и стручне подршке, сарадње са родитељима и локалном заједницом. Квантитативна анализа показује да нема статистички значајних разлика у одговорима васпитача у односу на године радног искуства и степен стручне спреме, што указује да изазови у пројектној пракси нису условљени овим варијаблама. Закључује се да су стална обука и оснаживање васпитача кључни за сигурнију и ефикаснију примену пројектног приступа у пракси.
Keywords: пројектно учење; професионалне дилеме; деца; васпитачи; предшколско васпитање