Прилог проучавању историје Цркве Светог Ђорђа у Речанима - Stevanović, Bojana M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2026)
Рад се бави сумирањем познатих података везаних за један од важних, данас уништених средњовековних споменика српске баштине на Косову и Метохији – Цркву Светог Ђорђа у Речанима. На основу најранијег помена села у Душановој хрисовуљи својој задужбини, манастиру Светих Арханђела код Призрена (о. 1348), и анализе епиграфског материјала, конкретно – надгробне плоче пронађене у самој цркви са натписом који помиње неког војводу и његово упокојење 1370. године, разматра се датовање цркве, које се најпоузданије може довести у везу управо са овим надгробним натписом. Рад даје преглед стања споменика у појединим фазама његовог трајања као и конзерваторских радова који су спроведени између 1955. и 1961. године, када је црква стављена под заштиту државе. Посебан нагласак стављен је на уништење цркве 1999. године, након доласка међународних снага, и на савремене покушаје ревизије њеног идентитета кроз непотпуне или погрешне званичне евиденције. Истиче се значај очувања научне документације као јединог преосталог сведочанства о овом споменику.
Keywords: Црква Светог Ђорђа; Речани; Сува Река; Метохија; средњовековни споменици; документација