Савремене дезинформације и њихова друштвено-безбедносна конотација - Anđelković, Slobodan M.; Lazić, Željko V.; Milašinović, Miraš S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2026)
Овај рад има за циљ да истражи комплексност савремених дезинформација у надасве специфичном тренутку, када се наука све мање вреднује као извор истине и у коме друштвене мреже преузимају примат у размени информација на глобалном нивоу, те њихов свеукупни утицај на друштвене и безбедносне процесе. Резултати указују да дезинформације углавном подстичу све дубљу поларизацију у друштву и могу да доведу до промене ставова грађана по важним друштвено-политичким питањима. Истраживање је спроведено на основу анализе садржаја релевантних докумената и савремених научних радова из ове области, као и анализе примера из праксе где се истиче случај лажних вести за време председничке кампање Доналда Трампа 2016. године. Дезинформације нису феномен модерног доба, али је њихова употреба данас попримила другачије размере и створила озбиљније последице у поређењу са ефектима из претходног периода. Оне се најчешће проналазе у служби хибридног ратовања, који се јавља и као последица ширих друштвено-политичких и економских разлога те данас постаје доминантан облик сукоба, инициран махом од стране развијених земаља. Убрзани технолошки развој, посебно у домену вештачке интелигенције, одговоран је за креирање лажног садржаја који постаје све уверљивији. Са друге стране, употреба алгоритама за препознавање интересовања корисника друштвених мрежа учинила је да се постојећа убеђења и ставови грађана додатно продубе и учврсте, што све заједно иде у прилог увећању учинка савремених дезинформација који оне имају на друштвену стабилност и националну безбедност.
Keywords: дезинформација; друштвена стабилност; национална безбедност; хибридно ратовање; лажне вести; субверзија