Политичка култура искључивости у Републици Србији током студентских блокада 2024/2025. године: оглед о култур-фашизму - Radenović, Sandra S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2026)
Циљ овог истраживања јесте испитивање карактеристика политичке културе у Републици Србији током студентских блокада 2024/2025. године на конкретном примеру реакције радног и породичног окружења ауторке на посету Пионирском парку и групи студената „Студенти који желе да уче”. Основна идеја истраживања се може сажети у следећим проблемским темама које могу утицати на обликовање карактеристика доминантне припадајуће политичке културе на микро и макро нивоу – ваљана информисаност припадника радног и породичног окружења ауторке у вези са изјавом ауторке приликом посете Пионирском парку и знања припадника радног и породичног окружења ауторке о односу професор–студент. Истраживање је својеврсна студија случаја у оквиру које су примењени посматрање са учествовањем, биографски метод, анализа садржаја и разговор. Ауторка указује на искључивост као главну карактеристику политичке културе која је присутна како на микро нивоу тако и на макро нивоу у јавном дискурсу током студентских блокада 2024/2025. године. Искључивост се огледа у присуству елемената култур-фашизма, расизма и специзма који су размотрени на конкретним примерима.
Keywords: политичка култура; студентске блокаде; Пионирски парк; искључивост