Могућности превођења језика струке на примеру (анализе) превода књиге "Das geheime Leben der Bäume" – "Тајни живот дрвећа" - Zarifović Grković, Mirjana J.; Pajić Kopilović, Ivana D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2026)
Књига Das geheime Leben der Bäume (2015) преведена је 2017. године на српски језик, Тајни живот дрвећа, и представља релевантан материјал за анализу јер је језик проткан бројним стручним терминима из области шумарства. Циљ рада је приказивање могућности, начина превођења и преводилачких техника које су примењене приликом преношења језика струке у преведеном тексту. Рад припада области контрастивне лингвистике и транслатологије, а примењене методе су контрастивна и дескриптивна анализа. Корпус рада ексцерпиран је из оригинала на немачком језику и превода на српски језик. Полазни језик је немачки.
Keywords: преводилачке технике; транслатологија; стручна терминологија; језик шумарства; немачки језик; српски језик