Дeтeрминaнтe успeхa у e-спoрту: цртe личнoсти, психoлoшкa стaњa, мeнтaлнe вeштинe и психoмoтoричкe спoсoбнoсти - Zubić, Ivana M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2026)
Е-спорт је врста спорта у којем се играчи такмиче играјући видео-игрице и која у последње време бележи велики раст. Циљ овог рада је да идентификује кључне психолошке факторе успеха у е-спорту на основу анализе доступних емпиријских студија. Преглед литературе спроведен је у базама података Google Scholar, Scopus и PsycINFO. У анализу је укључено укупно двадесет дeвeт емпиријских студијa које су се бавиле поменутим темама, а чији је текст био доступан у целини на енглеском језику и који је објављен у рецензираним научним часописима у периоду од 2010. До 2024. године. Обухваћене су студије искључиво на узорцима професионалних е-спортиста који се такмиче без обзира на врсту видео-игрице коју играју. Истраживања су показала да су особине личности, посебно екстраверзија, пријатност и отвореност ка новим искуствима, повезане са успехом у е-спорту. Високо рангирани е-спортисти показују нижи ниво екстраверзије и пријатности, али вишу отвореност у поређењу са слабије рангираним играчима. Е-спортисти су под високим стресом услед стресора који се односе на перформансе (притисак да се има високи резултат, критични моменти у игри, повреде), стресора који се односе на тим (комуникација у тиму, грешке саиграча, антисоцијално понашање, критике), стресора који потичу од других људи (публика, тренер, противник, управа клуба), балансирања приватног живота и каријере и техничких проблема. Зато је важно да е-спортисти раде на својим конструктивним вештинама управљања стресом и вештинама саморегулације. Такође, успех у е-спорту захтева висок ниво мeнтaлних вештина попут прилагодљивости, менталне издржљивости, толеранције на фрустрацију, управљања емоцијама и комуникационих вештина. На основу анализираних студија може се закључити да когнитивне и моторичке способности значајно утичу на перформансе е-спортиста.
Keywords: oсoбинe Вeликих пeт; стрeс; изгaрaњe; сaмoрeгулaциja; стрaтeгиja