Од оригиналног текста до италијанске адаптације: „italianità“ у филму „Another Simple Favor“ (2025) - Corrizzato, Sara (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
Рад се бави анализом начина на који се концепт italianità – осећај италијанског идентитета и културне припадности – обликује и афирмише у италијанској синхронизованој верзији филма Another Simple Favor (2025), наставку остварења A Simple Favor (2018) у режији Пола Фига. Полазећи од теоријског оквира студија аудиовизуелног превођења, рад испитује како језички и културни избори у процесу синхронизације утичу на представљање ликова и обликовање њихових идентитета. Иако синхронизација традиционално тежи да ублажи језичке разлике како би се публици омогућило лакше разумевање садржаја, ова студија открива супротан тренд – италијанска верзија филма свесно наглашава културну специфичност кроз пажљиво осмишљену локализацију. Применом квалитативне, компаративне методологије, анализом су обухваћени одабрани исечци из оригиналне верзије филма на енглеском језику и њене италијанске адаптације, са посебним освртом на говор главних ликова. Идентификоване су две кључне стратегије за преношење italianità: 1) уметање италијанских (или дијалекатских) реплика у енглески сценарио ради означавања интимности или културне укорењености; 2) интензивна употреба напуљског дијалекта у синхронизованој верзији ради стављања ликова у препознатљив италијански контекст. Ови језички избори доприносе обогаћивању културних референци филма, али истовремено носе ризик од репродукције стереотипа везаних за јужноиталијански језичко-културни простор. Супротстављањем космополитске, вишејезичне представе ликова у оригиналу њиховим регионално обликованим панданима у синхронизованој верзији, студија указује на то да синхронизација постаје активни чинилац у процесу креативне транспозиције идентитета.
Keywords: аудиовизуелни превод; италијанска синхронизација; дијалекат