Право и друштвена стварност на Косову и Метохији данас - Simić, Igor S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
Од настанка права, успостављање правног система и институционализација друштвених норми имали су за циљ очување темељних вредности на којима почивају друштва, заједнице и сам људски род. Бурни историјски токови на простору Западног Балкана оставили су посебно снажан траг на Косову и Метохији. Право и друштвене норме на овом простору обликовани су кроз сложене друштвене и политичке процесе и кроз интеракције међу заједницама различитих етничких, верских и културних идентитета, у оквиру политичких система који су се смењивали током историјских епоха. Учестали сукоби, мотивисани политичким, етничким и религијским факторима, за последицу су имали угрожавање свих друштвених вредности од виталног значаја. Политичка, економска и демографска надмоћ једне етничке заједнице, као и њена институционална доминација, представљале су кључне предуслове за системско кршење правних норми које штите мање бројне заједнице. Такав однос снага довео је до игнорисања основних људских права и друштвених вредности, кроз успостављање нових „нормалности” које се манифестују и у непоштовању и у отвореном нарушавању правних начела чија је првобитна сврха била очување темељних вредносних постулата друштва. Овај рад има за циљ да анализира однос између права и друштвених вредности кроз призму свакодневног живота Срба на Косову и Метохији данас – 26 година након агресије НАТО пакта на тадашњу Савезну Републику Југославију, уз уважавање историјских околности које су обликовале савремену друштвену стварност у покрајини.
Keywords: право; норма; друштвене вредности; европске вредности; друштвена стварност; Косово и Метохија