Вештачка интелигенција као инструмент надзора становништва: случај Кине - Glišin, Vanja N.; Milašinović, Srđan M.; Lečić, Boriša N. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
Развој вештачке интелигенције (ВИ) условљава промене у свим сегментима државе и друштва, постављајући нове трендове функционисања и прилагођавања глобалним процесима у настајућој дигиталној ери. Системи засновани на ВИ све се интензивније користе у надзорне сврхе широм света – од видео надзора, биометријског скенирања и препознавања лица, до алгоритамске обраде података и предиктивне аналитике, на основу које се доносе одлуке о даљем поступању безбедносних структура. Кина већ годинама у својим стратешким документима предвиђа интеграцију ВИ у различите системе, укључујући и системе надзора, у чему је постала глобални лидер. Сматрамо да Кина представља парадигматичан пример за анализу употребе ВИ као инструмента надзора становништва, будући да активно развија и примењује најсавременије системе надзора, што је посебно било видљиво током пандемије ковид 19. Истраживање ове теме из перспективе друштвено-хуманистичких наука оправдано је с обзиром на то да употреба ВИ у надзору становништва не подразумева само техничко-технолошке аспекте, већ и политичке, безбедносне, социолошке и друге димензије. Квалитативном анализом доступне литературе и званичних докумената о развоју ВИ, у првом делу рада се издвајају и дефинишу основни појмови, док се у другом делу рада применом метода анализе, синтезе и контекстуалне интерпретације нуде одговори на истраживачко питање кроз студију случаја Кине.
Keywords: вештачка интелигенција; надзор; становништво; безбедност; Кина