Љубомора и поверење у браку: допринос когнитивних шема и брачне усклађености - Stanojević, Dragana Z.; Radović, Olivera B.; Jaredić, Biljana M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
Љубомора и поверење су осећања која карактеришу многе блиске односе, посебно романтичне везе. Могу бити подстакнути различитим унутрашњим и спољашњим факторима. У овом раду испитано је да ли се и на основу којих когнитивних шема и брачне усклађености могу предвиђати три аспекта љубоморе и поверења према партнеру. Узорак је чинило 177 испитаника који су у званичном или незваничном браку, узраста 20 до 69 година. Од тог броја, 34,1% били су мушкарци. Коришћени су следећи инструменти: Мултидимензионална скала љубоморе (Pfeiffer & Wong, 1989), Скала поверења у вези (Larzelere & Huston, 1980), Јангов упитник когнитивних шема – кратка верзија (Young, 1998) и Упитник брачне усклађености (Ćubela Adorić, 2002). Добијени резултати показали су да се когнитивни аспект љубоморе може предвидети на основу емоционалне депривације и брачне усклађености, емоционални на основу недовољне самоконтроле, а понашајни на основу дефектности/срамоте и неповерења/злоупотребе. Поверење се може предвиђати на основу емоционалне депривације, права/ грандиозности и брачне усклађености. Добијени резултати указују на могућности да се терапијом усмереном на корекцију маладаптивних шема и снажење брачне усклађености може поправљати однос између брачних партнера.
Keywords: љубомора; поверење; когнитивне шеме; брачна усклађеност