Еволуција представничког тела: поглед кроз призму уставне историје - Bojanić, Bojan Č. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
Аутор се у раду бави уставноправном и историјском анализом еволуције представничког тела, са посебним освртом на формирање и развој парламентарних институција у Енглеској и државама европског континента. Кроз историјско-компаративну призму разматрају се различити облици репрезентативности – од средњовековних сталешких скупштина до савремених парламената – и њихов утицај на концепте народне суверености, владавине права и поделе власти. Указује се на комплексност уставне еволуције парламентаризма, као и на значај културно-институционалног контекста за разумевање различитих модела представништава. Посебна пажња посвећена је утицају европских интеграција, модернизације парламената и новијих реформи у функцији уравнотежења односа између извршне и законодавне власти. Истраживање је засновано на нормативној, историјској и компаративној методи, уз ослањање на релевантну савремену литературу из области уставне теорије и уставне историје.
Keywords: парламент; представничка власт; уставна историја; народна сувереност; модернизација