Антика у српским правним часописима друге половине XIX и почетком XX вијека - Samardžić, Gligor M.; Aksentijević, Lazar D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
У раду се изучавају помени античке прошлости у српским правним часописима друге половине XIX и почетком XX вијека. Часописи који су предмет истраживања објављивани су на територији Кнежевине/Краљевине Србије. Као културни медиј, осликавали су друштвене и идеолошке прилике тог доба па је требало да многи примјери из античке прошлости послуже разумијевању правног система. Аутори су атинско и римско право често поистовећивали са неписаним разумом, чисто природним или апсолутним правом. Анализом њихових радова у часописима утврдићемо начине на које су сагледавали античку прошлост.
Keywords: атинско и римско право; Правда; Судски лист; Порота; Право; Правник; Архив за правне и друштвене науке