Фразеологизми у италијанском роману "Io non ho paura" Никола Аманитија и њихови еквиваленти у српском преводу романа - Blatešić, Aleksandra R.; Vujović, Marija N. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
Предмет проучавања овог рада јесу фразеологизми у италијанском роману Io non ho paura Никола Аманитија и њихови еквиваленти у српском преводу романа. Превод фразеологизама представља посебан проблем у традуктологији због идиоматичности и експресивности које карактеришу ову врсту језичких јединица. Премда су преводиоци сагласни у ставу да је фразеологизме у полазном тексту (ПТ) најбоље преводити фразеологизмима у циљном тексту (ЦТ), врло често потребно је прибећи одређеним преводилачким стратегијама како би се у превод на адекватан начин пренео садржај из оригиналног текста. Стога је циљ нашег истраживања да методом контрастивне анализе утврдимо које су преводилачке технике или стратегије коришћене у преводу фразеологизама. Корпус се састоји од италијанских и српских фразеологизама ексцерпираних из италијанског романа Io non ho paura и његовог превода на српски Ne bojim se, а примери су груписани према класификацији стратегија превођења Моне Бејкер (Baker, 2001). Резултати анализе показују да су фразеологизми у преводу посматраног италијанског романа на српски преведени фразеологизмима када је год то било могуће, да се преводилац неретко служио и стратегијом превођења једном речју, али и да је често примењивао стратегију увођења (креирања) фразеологизама онда када их није било у италијанском тексту.
Keywords: стратегије превођења; фразеологизми; еквиваленција; савремени италијански роман; Николо Аманити; италијански; српски