Православна духовност као етичка основа поетике (Смисао и структура молитве у „Харитону“ Александра Деспотовића) - Mumović, Ana M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
Истражујући поезију и поетику Александра Деспотовића у светлу естетике православне духовности, односно њенo емоционално језгро и етичке основе, рад полази од тезе да и међу почившим и међу живим српским песницима са Косова и Метохије свакако има већих песника од њега, али да није било већег верника и родољуба „чистог срца” тако надахнутог православном духовношћу.Анализа целине песничког опуса као боговања православља заснива се на тумачењу православне духовности и елементима црквене књижевности у певању и мишљењу, јер је песник рано почео да пева „сунце […] ми даје снаге за молитву” и прихватио позицију уметника који осећа „саграђен манастир и немир” у себи.Рад осветљава елементе православне духовности као етичке основе поетике Александра Деспотовића и структуру молитве у поеми Харитон. Компаративном анализом Деспотовићева поезија пореди се са поезијом Миодрага Павловића, Слободана Костића и Радомира Стојановића.
Keywords: Александар Деспотовић; православна духовност; боговање; молитва; Косово и Метохија; Миодраг Павловић; Слободан Костић; Радомир Стојановић