Василиј Федорович фон Баумгартен и његова улога у међуратној југословенској архитектури - Prosen, Milan I. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
Архитектонски опус Василија Федоровича фон Баумгартена (1879–1962) био је тема написа о архитектури у време његовог настанка, а услед неспорног друштвеног, урбаног и уметничког значаја, помени и анализе појединих његових остварења често су налазили своје место у генералним панорамским приказима архитектуре међуратног периода. Стога, били су неизоставни у историографским наративима усмереним ка доприносу руских неимара у емиграцији. Иако су истраживања Баумгартеновог опуса иницирана почетком деведесетих година прошлог века, скорија сагледавања његовог живота и градитељства како у српској тако и у руској историографији бацају потпуније светло на невелик, али изузетно значајан и, нажалост, угрожен опус овог уметника.
Keywords: Баумгартен; међуратна архитектура; ампир стил; Југославија; руска емиграција; Ар деко