Сан о објективности – мит једне професије! - Jevtović, Zoran B. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2014)
Посматрајући стварност као скуп опажених чињеница, новинари су дајући им смисао одређивали и њихово значење у друштву. Сложена природа медијског исказа временом је есенцијализовала концепт објективности као темеља новинарске професије, претварајући догађаје, конфликте, процесе и личности у вести, извештаје, интервјуе и друге жанрове. Тако је вековима развијан мит о добром новинарству које промовише поштење, балансираност, фер плеј, једном речју – објективност. Међутим, глобализација и дигитална револуција, подржани корпоративним капиталом оголили су манипулативни контекст и идеолошки конструкт савремене медијске праксе која структурирање и дистрибуцију информација усмерава према интересима елита које управљају друштвом. У новом журнализму видљиво и невидљиво се стапају у убеђујући наратив, реконструисана слика омамљује критичку свест, док лексичка значења скривају хегемонизоване новинарске концепте. Између архаичне жеље да се јавности каже истина, уз пуно поштовање професионалних норми и клијентелистичког новинарства, које развија близак однос са оглашивачима и власницима медија шири се непремостиви јаз, који мења карактер новинарства широм планете.
Keywords: signification||; ||означавање; particularity||; ||партикуларност; objectivity||; ||објективност; ideological construct||; ||идеолошки конструкт; clientelistic journalism||; ||клијентелистичко новинарство