Милован Миловановић и Први балкански рат - Palević, Milan N.; Jerotijević, Zoran B.; Spalević, Žaklina S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2014)
Почетак ХХ века отворио је на Балкану питање турског присуства и коначног ослобођења хришћана од вишевековне отоманске владавине. Стварање савеза балканских држава отежавали су опречни интереси по питању територија које су Турци држали под окупацијом. У тим тренуцима било је неопходно поседовати велику дипломатску умешност и сложити те интересе да не буду супротстављени. Појава Милована Миловановића на челу српске дипломатије у овом периоду била је, можда, и кључни чинилац у стварању Балканског савеза. Овај велики интелектуалац и рођени дипломата латио се посла који је био срж решења проблема, а то је зближавање интереса Србије и Бугарске. Из иностранства, Миловановић се трудио да обезбеди подршку Русије, која је тада сматрала Србију за најближег и најоданијег савезника на Балкану. Подршка Русије и Француске дала је крила Миловановићевој дипломатији. Стварање Балканског савеза било је ,,круна“ Миловановићеве дипломатске каријере. На жалост, прерана смрт овог великана српске дипломатије није му дозволила да види плодове свога рада. У једном муњевитом рату савезници су избацили Турску са Балкана као велику силу и показали моћ јединства балканских православних народа.
Keywords: union||; ||савез; Milovan Milovanović||; ||Милован Миловановић; Kingdom of Serbia||; ||Краљевина Србија; Bulgaria||; ||Бугарска; Russia||; ||Русија