У потрази за идентитетом: Аполоније versus Јулијан – представа на уљаној лампи из Музеја града Београда - Tešić Radovanović, Danijela T. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
Касноантичко друштво обележено је трансформацијом класичног наслеђа, ширењем нових религија и синкретизмом у којем различите религиозне групе деле сличне идеје, култну праксу и аспекте визуелне културе. У раду се, уз нову аргументацију, разматра идентитет брадатог мушкарца приказаног на диску античке северноафричке лампе откривене у Сингидунуму, која се данас чува у Збирци за античку археологију у Музеју града Београда. У ранијој литератури изнете су различите хипотезе о приказаној личности, које су у раду анализиране поређењем са визуелним материјалом и текстуалним изворима, а у складу са рецентним научним сазнањима. Посебна пажња усмерена је на портрете Христа, Јулијана Апостате и Аполонија из Тијане, односно иконографске особености њихових представа у касној антици, будући да су у ранијој литератури изнете претпоставке да су управо они приказани на светиљци. Разматрани су и провенијенција лампе, културне прилике у Северној Африци у V веку и контекст настанка, као и могући контекст налаза светиљке из Сингидунума. На основу аналогија и свих познатих извора, у раду је изнето мишљење да је личност приказана на лампи Аполоније из Тијане.
Keywords: северноафричке уљане светиљке; Аполоније из Тијане; Јулијан Апостата; иконографија; касна антика