Значај различитих елемената енглеског као страног језика за учествовање у програмима међународне мобилности студената: ставови студената - Miškeljin, Ivana D.; Knežević, Ljiljana J.; Gavrilović, Žana G.; Kurteš, Ognjen M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
Циљ рада је да утврди како студенти Универзитета у Новом Саду из Србије и универзитета у Источном Сарајеву из Републике Српске (Босна и Херцеговина) виде значај одређених језичких вештина и сегмената знања енглеског као страног језика за учествовање у међународним програмима студентске размене и да ли постоје значајне разлике у одговорима студената са поменутих универзитета. За ову сврху састављен је структурирани упитник и анкетирани су студенти завршних година десет факултета Универзитета у Новом Саду (N = 727) и једанаест факултета Универзитета у Источном Сарајеву (N = 264) који су учествовали у програмима међународне студентске мобилности током зимског семестра 2024/2025. академске године. Прикупљени подаци обрађени су помоћу дескриптивне статистике, т-теста и Ман-Витнијевог U теста. Добијени резултати показују да студенти високо вреднују општу комуникацију путем говора и разумевања слушања и да студенти из Источног Сарајева придају готово једнаку важност скоро свим језичким вештинама и сегментима знања енглеског језика, за разлику од њихових вршњака из Новог Сада. Различите перцепције студената двају универзитета доводе до извесног броја значајних разлика. Од једанаест ставки из упитника, девет показују значајне разлике између испитаника. Те разлике односе се на познавање конвенција академског стила изражавања, комуникацију у свакодневним ситуацијама, широк општи вокабулар, стручни вокабулар, правилну употребу граматичких структура, одличан изговор, усмено и писмено изражавање на теме из струке и праћење и разумевање предавања и уопште комуникације на енглеском језику. Налази истраживања отварају широко подручје за даља истраживања и указују на потребу за сличним истраживањем у региону Западног Балкана да би се боље разумели ставови студената и да би се створило окружење које ће подстицати студенте да у већем броју учествују у програмима међународне мобилности, имајући на уму значај ових програма за интернационализацију високог образовања и за већу сарадњу институција високог образовања у региону.
Keywords: енглески као страни језик; језичке вештине на енглеском; међународна мобилност студената; интернационализација високог образовања