Амерички бојкот британске робе 1764–1770: маркузеовска критика тржишта револуције - Korolija, Aleksandar Z. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
Овај рад анализира амерички бојкот британске робе у периоду од 1764. до 1770. године кроз теоријску призму Херберта Маркузеа и његовог појма „лажних потреба”, у дијалогу са тезом Тимотија Брина о „тржишту револуције”. Док Бринов приступ наглашава конституисање колонијалног политичког идентитета кроз потрошачки отпор, овај чланак доводи у питање дубину и доследност антиконзумеристичког наратива тог периода. Основна теза рада је да је бојкот био пре свега тактички, а не стратешки потез, усмерен ка изнуди уступака од Британије, а не ка суштинском одбацивању логике тржишта или потрошачког друштва. У раду се користи класна анализа како би се показало да су бојкоти имали различита значења за трговце, власнике плантажа, занатлије и ниже класе, те да је унутрашњи конфликт у оквиру новоформираног патриотског идентитета често био вођен противречним економским интересима и борбом за политичко вођство. Поред тога, указује се на то да су и Бринов и Маркузеов теоријски оквир недовољно осетљиви на улогу класне борбе у формирању идеолошких пракси, као и организацији бојкота. Краткотрајност антиконзумеристичког дискурса, неуспех у стварању локалне производње и брзи повратак британским производима након укидања закона указују на ограничени домет бојкота и његову неспособност да дубље уздрма капиталистичку структуру потреба и потрошње.
Keywords: Херберт Маркузе; Тимоти Брин; бојкот; америчке колоније; конзумеризам; класна борба; лажне потребе; антиконзумеристички дискурс; тржиште револуције; политички идентитет